1. Why do organisms need to take food?
Ans: All living organisms require food :
2. Distinguish between a parasite and a saprotroph.
Ans:
Parasite | Saprotroph |
---|---|
Parasites are organisms that depend on others for their food and survival. | Saprotroph are organisms that depend on dead and decaying matter for their food and survival. |
Parasite feed on living organisms. | Saprotroph feed on dead organisms. |
Cuscuta Plant is an example of Parasite | Fungi is an example of Saprotroph |
3. How would you test the presence of starch in leaves?
Ans:Iodine test helps to test the presence of starch in leaves. Pour a few drops of iodine on a boiled leaf and see the change in color.If the color changes to blue/black that indicates the presence of starch in leaves.
................................ Advertisement ................................
4.Give a brief description of the process of synthesis of food in green plants.
Ans: The synthesis of food in plants occurs in leaves and the process is called as photosynthesis.So
chlorophyll,sunlight, carbon dioxide and water are necessary to carry out the process of
photosynthesis.Water and minerals are transported to the leaves with the help of vessels
which run likes pipe in the root, stem, branches and leaves. Carbon dioxide from the air
is absorbed by stomata present on the leaf surface. The leaves have a green pigment called
chlorophyll and it helps leaves to capture the energy of the sunlight.During photosynthesis,
chlorophyll containing cells of leaves , in the presence of sunlight, use carbon dioxide
and water to synthesise carbohydrates.
The process can be represented as an equation:
5.Show with the help of a sketch that the plants are the ultimate source of food.
Ans: Coming soon
6. Fill in the blanks:
(a) Green plants are called _________________ since they synthesise their own food.
(b) The food synthesised by the plants is stored as _________________.
(c) In photosynthesis solar energy is captured by the pigment called ___________.
(d) During photosynthesis plants take in ______________________ and release __________________.
Ans:
(a) Autotrophs (b) Starch (c) Chlorophyll (d) Carbon dioxide and Oxygen
7. Name the following:
(i) A parasitic plant with yellow, slender and tubular stem.
(ii) A plant that has both autotrophic and heterotrophic mode of nutrition.
(iii) The pores through which leaves exchange gases.
Ans:
(i) Cuscuta (Amarbel)
(ii) insectivorous plant
(iii) Stomata
................................ Advertisement ................................
8. Tick the correct answer:
(a) Amarbel is an example of:
(i) autotroph (ii) parasite (iii) saprotroph (iv) host
Ans:
(ii) parasite
(b) The plant which traps and feeds on insects is:
(i) cuscuta (ii) china rose (iii) pitcher plant (iv) rose
Ans:
(iii) pitcher plant
9.Match the items given in Column I with those in Column II:
Column I | Column II |
---|---|
Chlorophyll | Bacteria |
Nitrogen | Heterotrophs |
Amarbel | Pitcher plant |
Animals | Leaf |
Insects | Parasite |
Ans:
Column I | Column II |
---|---|
Chlorophyll | Leaf |
Nitrogen | Bacteria |
Amarbel | Parasite |
Animals | Heterotrophs |
Insects | Pitcher plant |
10. Mark "T" if the statement is true and "F" if it is false:
(i) Carbon dioxide is released during photosynthesis. (T/F)
(ii) Plants which synthesise their food themselves are called saprotrophs. (T/F)
(iii) The product of photosynthesis is not a protein. (T/F)
(iv) Solar energy is converted into chemical energy during photosynthesis. (T/F)
Ans:
(i) F
(ii) F
(iii) T
(iv) T
................................ Advertisement ................................
11. Choose the correct option from the following:
Which part of the plant gets carbon dioxide from the air for photosynthesis.
(i) root hair (ii) stomata (iii) leaf veins (iv) sepals
Ans: (ii) stomata
12. Choose the correct option from the following:
Plants take carbon dioxide from the atmosphere mainly through their:
(i) roots (ii) stem (iii) flowers (iv) leaves
Ans: (iv) leaves