Class 11 History - Chapter 5 : Nomadic Empires

List of Questions and Answers

1. Who was the founder of Mongal empire?
a) Genghis Khan
b) Kublai Khan
c) Jochi Khan
d) Batu Khan
(Chapter 5 - Nomadic Empires)

Ans: a) Genghis Khan

2. What was the real name of Genghis Khan?
a) Temujin
b) Manchu
c) Tatar
d) Kagan
(Chapter 5 - Nomadic Empires)

Ans: a) Temujin

3.Which one is the most important nomadic empire established during the 13th-14th century AD?
a) Mongol
b) Huna
c) Huang D
d) Gowang
(Chapter 5 - Nomadic Empires)

Ans: a) Mongol

4.Genghis Khan died in the year :
a) 1222
b) 1227
c) 1220
d) 1258
(Chapter 5 - Nomadic Empires)

Ans: b) 1227

5.Bukhara was captured by Genghis Khan in the year :
a) 1205
b) 1210
c) 1215
d) 1220
(Chapter 5 - Nomadic Empires)

Ans: d) 1220

6.Ogodei was the son of :
a) Arab Khan
b) Genghis Khan
c) Yusuf
d) Jochi
(Chapter 5 - Nomadic Empires)

Ans: b) Genghis Khan

7.When did Mongolia became republic:
a) 1920
b) 1930
c) 1921
d) 1940
(Chapter 5 - Nomadic Empires)

Ans: c) 1921

8.Write a short note on Mongols and their social lives.
(Chapter 5 - Nomadic Empires)

Ans:

  • The Mongols were a diverse body of people linked to the east Tatars, Khitan and Manchus for language similarity and the Turkic tribes to the west.
  • Some of the Mongols were pastoralists while others hunter-gatherers.
  • The pastoralists tended horses, sheep and, to a lesser extent, cattle, goats and camels.
  • The hunter-gatherers made a living from trade in furs of animals trapped in the summer months.
  • There were extremes of temperature in the entire region: harsh, long winters followed by brief, dry summers.
  • Agriculture was possible in the pastoral regions during short parts of the year but the Mongols did not take to farming.
  • The Mongols lived in tents, gers, and travelled with their herds from their winter to summer pasture lands.
  • Ethnic and language ties kept the Mongol people united but their society was divided into patrilineal lineages.
  • Mongol people had scarce resources.The richer families were larger, possessed more animals and pasture lands.
  • Unusually harsh, cold winters brought drought which made the families forage further afield leading to conflict over pasture lands and predatory raids in search of livestock.
  • Groups of families would occasionally ally for offensive and defensive purposes around richer and more powerful lineages.

9.Write a short note on Mongols political lives under the leadership of Genghis Khan.
(Chapter 5 - Nomadic Empires)

Ans: Genghis Khan's political system was far more durable and survived its founder. It was stable enough to counter larger armies with superior equipment in China, Iran and eastern Europe. And, as they established control over these regions, the Mongols administered complex agrarian economies and urban settlements – sedentary societies – that were quite distant from their own social experience and habitat.

More Questions and Answers Coming Soon