Please check Class 11 - Psychology Chapter 1 Mutliple Choice Questions and Answers
Class 11 - Psychology Important 1 Mark Questions and Answers

List of Questions and Answers

1.In terms of helping solve an important social problem such as discrimination , the branch of psychology which is most suitable is______________.
(a) Educational
(b) Clinical
(c) Social
(d) Industrial
Chapter 1 : What is Psychology

Ans: (c) Social

2.During the British rule in India many individuals and groups adopted several aspects of British lifestyle. This change refers to___________.
(a) Enculturation
(b) Acculturation
(c) Socialisation
(d) None of the above
Chapter 3 : The Bases of Human Behaviour

Ans:(b) Acculturation.

3. ____________ refers to cultural and psychological changes resulting from contact with other cultures.
Chapter 3 : The Bases of Human Behaviour

Ans:(b) Acculturation.

4.When we go to a matinee show, on entering the theatre we find it difficult to see things around. However, after spending about 15-20 minutes there, we are able to see almost everything. What is this phenomenon called?
Chapter 5 : Sensory, Attentional and Perceptional Processes

Ans:visual adaptation.

................................ Advertisement ................................

5.Who conceptualised the Hierarchy of Needs?
Chapter 9 : Motivation and Emotion

Ans:Abraham H. Maslow

6.Lata Mangeshkar is an accomplished singer in the Indian cinema. Name the need which best represents this case in the Maslow’s hierarchy of needs.
Chapter 9 : Motivation and Emotion

Ans: self-actualisation

7.The introspective report in an experiment is given by____________ .
(a) Experimenter
(b) Subject
(c) Both the experimenter and subject
(d) None of the above
Chapter 1 : What is Psychology

Ans: (b) Subject

8.Piaget's stage of cognitive development in which an infant explores the world by coordination of sensory experiences with physical actions is called as ____________.
(a) Sensorimotor stage
(b) Preoperational stage
(c) Concrete operational stage
(d) Formal operational stage
Chapter 4 : Human Development

Ans: (a) Sensorimotor stage

9.Anil searches specifically for a hammer to fix a nail though there are other tools available around him. He is influenced by__________ .
(a) Motivation
(b) Lack of interest
(c) Functional fixedness
(d) None of the above

Ans: (c) Functional fixedness

................................ Advertisement ................................

10.A small girl catches an inflated balloon which bursts in her hands making a loud noise. She gets very scared. The next time she is made to hold a balloon, the fear response returns. Name the kind of learning involved in this situation.
Chapter 6 : Learning

Ans: S–S learning.

11.In the experiment on forgetting when the subject is asked to recall words from list 1, s/he can recall words from the list 2. Identify the kind of interference.
Chapter 7 : Human Memory

Ans: proactive (forward moving)

12.The variables on which the effect of independent variable is observed is called___________.
Chapter 2 : Methods of Enquiry in Psychology

Ans:dependent variable

13.Artist mostly use ___________________to create an impression of depth on a flat surface.
Chapter 5 : Sensory, Attentional and Perceptional Processes

Ans: Monocular cues

14.__________________stands for a relatively permanent change in a behavioural tendency which occurs as a result of reinforced practice.
Chapter 6 : Learning

Ans: Learning

................................ Advertisement ................................

15._________________________help flattens the lens to focus the distant objects.
Chapter 5 : Sensory, Attentional and Perceptional Processes

Ans: ciliary muscles

16. _________________is the base of all cognitive activities.
Chapter 8 : Thinking

Ans: Thinking

17. Simultaneous existence of multiple wishes and needs characterise _______________.
Chapter 9 : Motivation and Emotion

Ans: conflict

18.Name the six universal emotions proposed by Darwin.
Chapter 9 : Motivation and Emotion

Ans:joy, fear, anger, disgust, sadness, and surprise.

................................ Advertisement ................................

19.__________ is a condition that an individual develops in case of failure to adopt an appropriate ego defense.
Chapter 9 : Motivation and Emotion

Ans: Anxiety.

20.Psychoneuroimmunology focuses on the links between the mind, the brain and the _________.
Chapter 1 : What is Psychology

Ans: Immune System

21.___________ are responses or reactions we make or activities we engage in.
Chapter 1 : What is Psychology

Ans: Behaviours

................................ Advertisement ................................

22.What is Cognition ?
Chapter 1 : What is Psychology

Ans: Cognition is the process of knowing. It involves thinking,problem solving and a host of other mental processes by which our knowledge of the world develops, making us able to deal with the environment in specific ways.

23.____________ is a field of research where psychologists and neuroscientists work together.
Chapter 1 : What is Psychology

Ans: Neuropsychology

................................ Advertisement ................................

24.__________ Psychology explores how people are affected by their social environments, how people think about and influence others.
Chapter 1 : What is Psychology

Ans: Social

25.________________ psychologists work with persons who suffer from motivational and emotional problems.
Chapter 1 : What is Psychology

Ans:Counselling

More Questions and Answers Coming Soon.